От загубите научаваш много. Това сподели в предаването Хоризонт за вас

...
От загубите научаваш много. Това сподели в предаването Хоризонт за вас
Коментари Харесай

Д-р Росита Кокотанекова: От загубите научаваш много

" От загубите научаваш доста ". Това показа в предаването " Хоризонт за вас " астрономът доктор Росита Кокотанекова. 

Тя е на 30 години, има дълготраен опит в проучването на небесните тела. Международният астрономически съюз означи нейния принос за изследването на метеоритите в пояса сред Марс и Юпитер. Символично организацията даде на един от тях нейното име. (42772) Kokotanekova е 6-километрово парче канара намерено през 1998 година. Завършва природо-математическата гимназия в Хасково, била е част от българския народен тим по астрономия. Продължава образованието си в университета Якобс в Бремен, прави специализация в Харвард-Смитсониан център и докторантура по Изучаване на Слънчевата система към Института Макс Планк в Германия. В момента работи към Южната европейска обсерватория (ESO). 

" Финансовите благоприятни условия за учените в чужбина са по-добри, в сравнение с в България, само че в последните години има доста благоприятни условия през разнообразни планове. Оптимистично настроена съм, имам познати и близки, които се връщат в България, с цел да градят кариера като в Западна Европа ". 

Според нея най-значимото събитие за Космоса през тази година е излитането на новия галактически телескоп на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа агенция - " Джеймс Уеб ". 

" Това е голяма стъпка за бъдещето на астрономията, тъй като това е доста мощен телескоп, който ще бъде основен инструмент за откриване на доста секрети на Вселената ". 

Интервюто с д-р Росита Кокотанекова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР